Soorten stucwerk: wat u moet weten

Besluiten dat u stucwerk wilt is één ding, kiezen voor het juiste stucwerk is stap 2. Om te besluiten welk stucwerk het beste aansluit op uw wensen heeft u natuurlijk meer informatie nodig. De meest gekozen soorten stucwerk zijn:

 • Sausklaar of behangklaar stucwerk
 • Sierpleister
 • Schuurwerk

 

Sausklaar of behangklaar stucwerk

Wilt u uw muur of plafond behangen of schilderen, maar is de ondergrond niet egaal? Kies dan voor sausklaar of behangklaar stucwerk. Wij brengen een laag pleister aan, waardoor de ondergrond netjes wordt afgewerkt en klaar is voor een mooi behang of een frisse lik verf. Heeft u een betegelde of gemetselde muur en is de ondergrond scheef of ongelijk? Dan brengen wij een dikke laag raapwerk aan. Dit is een gipslaag met een dikte van 7 millimeter tot 5 centimeter. Zitten er enkel wat scheurtjes of oneffenheden in de ondergrond? Dan voldoet een dunne laag pleister van 1 tot 6 millimeter, dit wordt ook wel pleisterwerk genoemd.

Bij behangklaar stucwerk zijn kleine oneffenheden in de muur niet erg, u gaat immers behangen waardoor hier niets meer van te zien is. Als u de muur of plafond wilt sauzen dan is het van belang dat de ondergrond helemaal glad en egaal is.

 

Sierpleister

Sierpleister is een decoratieve afwerking voor uw muur of plafond. Er zijn verschillende varianten van sierpleister. De bekendste zijn spachelputz, rustiekputz en granol. De sierpleisters hebben vergelijkbare voordelen, maar een andere uitstraling. Zo zorgt het populaire spachtelputz voor een subtiele korrelstructuur op uw muren of plafonds en laat granol juist kleine groeven achter in uw muur, waardoor het patroon iets weg heeft van boomschors.

Belangrijkste voordelen:

 • sterk stucwerk
 • makkelijk in onderhoud
 • wordt aangebracht in kleur naar keuze
 • verschillende structuren mogelijk

 

Schuurwerk

Schuurwerk is herkenbaar aan de decoratieve cirkelvormen en de licht korrelige structuur, te danken aan de fijne zandkorrels in het stucwerk. Het zorgt voor een warme uitstraling met een subtiel speels effect. Schuurwerk is vochtregulerend en hierdoor prima toepasbaar in vochtige ruimtes, zoals de keuken of badkamer.

Belangrijkste voordelen:

 • unieke uitstraling
 • geschikt voor vochtige ruimtes

Luxere varianten van stucwerk

Bovenstaande soorten stucwerk zijn populaire en betaalbare methoden om uw muren of plafonds te voorzien van een nette afwerking. Zit er niets bij dat aansluit op uw wensen? Dan zijn er ook meer uitgesproken vormen van stucwerk. Wees gewaarschuwd: voor deze soorten stucwerk moet u wat dieper in de buidel tasten, maar de kans is groot dat u deze kosten na één blik op het stucwerk direct vergeten bent.

 • Tadelakt
 • Beton ciré
 • Microcement en microbeton
 • Leemstuc

Tadelakt

Tadelakt is een traditioneel Marokkaans stucwerk en zorgt voor een intens warme en marmerachtige uitstraling. Deze kalkpleister is waterdicht en wordt daarom vaak gebruikt in badkamers. Hier zorgt het tevens voor een rustgevende sfeer, zoals u die kent van de Oosterse hammams. Een kanttekening: het aanbrengen van tadelakt is een tijdrovende klus, waardoor de prijzen hoog liggen. Hierdoor is het één van de duurste vormen van stucwerk.

 

Beton ciré

Beton ciré is een cementgebonden en waterdicht stucwerk waarmee u werkelijk alle kanten op kunt. Een stoere betonlook behoort tot de mogelijkheden, maar ook de warme uitstraling van tadelakt kan met beton ciré nagebootst worden. 

 

Microcement en microbeton

Microcement en microbeton zijn van oorsprong Argentijnse soorten stucwerk die bekend staan om hun krasbestendigheid, waterdichtheid en design uiterlijk. Microcement en microbeton kunnen op bijna iedere ondergrond worden aangebracht: hout, metaal, tegels, niets is te gek. Het stucwerk is daarnaast geschikt voor iedere ruimte, binnen en buiten. Omdat het stucwerk zo sterk is, is het tevens een populaire afwerking voor vloeren.

 

Leemstuc

Hecht u veel waarde aan een gezond binnenklimaat? Dan is leemstuc het perfecte stucwerk voor uw woning. Leemstuc bestaat volledig uit natuurlijke materialen. Naast de hoofdbestanddelen zand, leem en water, worden er afhankelijk van het gewenste eindresultaat ook andere materialen toegevoegd, zoals stro, hennephout en zaagsel. Leemstuc heeft een vochtregulerende werking, wat bijdraagt aan een ideale luchtvochtigheid. Goed voor uw gezondheid én voor de kwaliteit van uw woning. Dit, samen met de isolerende werking en de warme, fluweelachtige uitstraling, maakt leemstuc het perfecte stucwerk voor veel woningen.

 

 

Wordt het tijd voor een nieuwe frisse look van u woning? Neemt u dan gerust contact met ons op : info@bhover.nl

 

Wilt u een vrijblijvende offerte ontvangen? Wij streven ernaar om binnen 24 uur contact op te nemen voor het maken van een afspraak. Mocht u direct contact op willen nemen, Verwijzen wij u graag door naar: 0682871564